Sunday, 29 June 2014

Kaikkien tilkkutäkki

”På närmare håll delas den upp i hundra små världar, hundra mikrokosmer som ger sitt liv till känna på terrasser och platta tak.” Tampereellakin voi halukas hakeutua toivomansalaiseen mikrohabitaattiin keskustaan, Annikinkadulle tai tuulessa väräjävien niittyheinikoiden Irjalaan, mutta matkailija haluaa nähdä Buenos Airesin metropolisena tilkkutäkkinä sekä ajalliselta että tyylilliseltä akselilta. Rogberg myös kuvaa
kortteleita elävän organismin erilaisiksi soluiksi, mihin on helppo yhtyä. Toisaalla valkoiseksi kalkitut, auringossa paistavat autiot seinät nousevat palmujen taustalla samalla, kun sivukatujen riemunkirjavat, mosaiikein ja huolellisin graffitein koristellut rakennukset läiskivät mintunvihrein, voimakkaan pinkein ja keltaisin sävyin. Muualla voi eläytyä oliivinvihreiden ja sinertävänharmaiden julkisivujen, kullattujen valopylväiden ja voimakkaan ilmaperspektiivin luomaan tunnelmaan. Matkaoppaat vahvistavat mielikuvaa eri aikojen muuttoliikkeiden moninaistamasta väestörakenteesta ja yhä nykyään vallitsevasta arkkitehtuurillisesta vaihtelevuudesta.

Rogbergin sanoin maalailemia pieniä putiikkejakin on elinvoimaisesti hengissä, ja lyhyellä aamuisella kävelyllä ohittaa liha- ja hedelmäkauppoja, tuoksuvia leipomoita, lehti- ja leikkokukkakojuja. Kalakauppaa ei voi ohittaa mereisittä tuulahduksitta, mutta junaradan voi ylittää makealta kurkulta tuoksuvan partavesipilven perässä. 

Satama

”På väg in till Buenos Aires från sjösidan ser man byggnaderna resa sig om en kompakt massa, de flyter samman och bildar ett solitt, vitt massiv. Effekten är besläktad med den första anblicken i Kanalen av kritklipporna vid Dover.” Näin kuvaa Buenos Airesissa vuosina 1946-1951 ruotsalaisen lähetystön lehdistöavustajana  toiminut Martin Rogberg teoksessaan Balkong mot Esmeralda, joka koostuu kaupungissa vietettyjen vuosien aikana kerääntyneistä kokemuksista. Vaivattoman vastaanpanemattomasti sidottuun matkakumppaniin tutustuin aloitteentekijänä Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjaston jokasyksyisessä poistohyllyssä.

Lentokoneen voimin saapuva katselee istuimen selkämyksen kohdalle osuneesta ikkuna-aukosta aluksi tyhjyyttä, joka mantereen ilmestyessä kehystäytyy lemiläiseksi mereksi. Konehuoneen humistessa ja ikkunan jääkiteiden sulaessa punertavassa aamuauringossa kölinalaisia harmaita talvisia peltoja reunustavat puurivistöt purjehtivat sumussa osoittaen objektiivisesti kunnioitustaan K. Villan muistolle.

Päiväntasaajan eteläpuolisessa lentoterminaalissa effekten on saapujan silmään standardisoidus-käytännöllisen yleismaailmallinen.