Jakutks on vihdoin vironnut juhlapäiväkasautuman jälkeen.
Vaikka monet elintarvikekaupat avautuivat – tarjonnaltaan varsin tyhjinä – jo toinen
tammikuuta, konttorityöhön palattiin monin paikoin vasta tämän viikon alussa. Juliaanisen
kalenterin huomioimisella gregoriaanisen ohella on ilonsa, ja oikeastaan vielä
kolmastoista tammikuuta juhlistettiin juliaanisen kalenterin mukaista uuden
vuoden aattoa eli vanhaa uutta vuotta. Vieläkään ei tiedä, miten parhaiten suhtautua jakuutiksi luettuun jouluevankeliumiin.
Uuden vuoden lomilla asuntola oli lähes tyhjillään. Tällä
kertaa asuntolaan jäi lisäkseni viisi opiskelijaa, joille uuden vuoden
jälkeisenä viikkona joka ilta järjestettiin iltaisin ohjelmaa. Määräys tuli
ylemmältä taholta, ja kunkin rapun vaspitatel (kasvattaja, vastuuhenkilö) oli
vuorollaan illan ohjelman järjestäjänä. Ohjelma vaihteli viidentoista minuutin
tietovisoista (ilmeinen säädetty miniaika) tuntien teeistujaisiin. Seurue oli
varsinainen jäännösversio, vanhin 25-vuotias ulkomainen kielen kanssa
takelteleva opiskelija ja nuorin 16-vuotias jurottava tuleva it-guru. Sen
lisäksi että ohjelma nosti ryhmähenkeä ja kasvatti kohti sivistystä ja valoa,
oli muiden tapaaminen ilmeinen helpotus osalle oppilastoa. Jopa osa itse
vaspitaateleista ei mielellään liiku yksin autioilla käytävillä, varsinkaan
pimeällä. Kuuleman perusteella lähes joka rapussa on oma vaeltava haamunsa.
Eräs poika jopa nukkuu valot päällä säästyäkseen näyiltä, mutta siitä
huolimatta joutuu kuuntelemaan vaaleassa mekossa laahustavan tytön
kolistellessa levottomasti keittiön astiastoa. Ja sitten on heitä paikallisia,
jotka viittaavat tarinoille kintaalla.
Sauvakävely on elävä ilmiö, tunnetaan ”skandinaavisena
kävelynä” tai vastaavana.
Eläköitymisen jälkeen ei ihmeemmin matkustella tai
hankkiuduta kursseille, vaan pikkuruisen eläkkeen kannustamana etsitään uusi työ,
esimerkiksi naulakkovahtina tai kaupan kassatyöntekijänä. Arkangelissa näkyi mahdollisesti
ikimuistoinen rivistö mummoikäisiä maalareita keikkumassa maalaustelineillä.
Kuinka syödä hopea(?)ruutana oikeaoppisesti? Riippumatta
siitä, onko kalanen valmistettu keittämällä sitä suolaliemessä parisen tuntia
vai pannussa paistamalla, edessäsi lautasella loikoilee kaunis kokonainen kala.
Monimutkaisena ohjeistuksena on jättää ruodot jäljelle, vaikka esimerkiksi
ilmarakkokin voidaan jättää nielemättä. Kieli sen sijaan tunnetaan herkkuna, ja
hyvää oli. Raakaa (tai siis pakastettua) nautaa ei muuten syödä, vaan ilmeisesti
vain varsaa. Ei kuulemma ole puhdasta, koska eläessään syö mitä sattuu.
![]() |
Päivän kirkkaus peilautuu. Kotirauhaa rikkovassa valokuvassa näkyy ikkunoiden kauniita lumihiutaleita ja sanomalehtivuorausta. |
![]() |
Talvi ei ole erityisen tuulinen, joten lunta kertyy sähköjohtoihin mukavasti. |
![]() |
Vaikuttavan näköistä, mutta pakkasta on lähiaikoina ollut vain 30-40 astetta. |
Kiinnostava juttu, kuvat ovat hienoja. Kuva 2 on vakuuttava :-)
ReplyDelete