Monday, 21 July 2014

Museomoneus

Arvoisan M. Rogbergin paneutuessa sivukaupalla teattereihin ja Argentiinan mittavaan elokuvateollisuuteen ainakin nykyisen Buenos Airesin museot ja näyttelyt ovat oikeuttaneet olemassaolonsa.  Seuraa valintansa tehneisiin lukijoihin hutiosuva kosto syynään Rogbergin sokea monologi esittävästä taiteesta.

Matkailijoiden parveilualueen lähellä sijaitseva Benito Quinquela Martínin kotimuseo pastellinsävyisine seinineen ja pianoineen suuntaa ikkunansa taktisesti satamaan, jonka toiminnot siirtyivät maalarin kuvallisiin tuotoksiin. Kansallismuseoon, kuten joihinkin muihinkin museoihin, on vapaa pääsy. Sen lisäksi että kaksikerroksinen mutta aikaavievä museo on kotimaisten taiteilijoiden töiden ohella syönyt sisäänsä Rodinin jännittyneitä patsaita, Monetin väri- ja valokuvauksia ja pakollisen annoksen raukeasti kylpeviä naisia, piilottelee se uumenissaan kirjavalikoimaa, joka kehuu olevansa maan suurin ja kattavin visuaalisen taiteen kirjasto. Ensimmäisellä kerralla kansallismuseon ilmiinnyttyä tutustumiseen oli aikaa parisenkymmentä minuuttia, nyt uudemman kerran erityisesti museota varten liikkeellelähdettyä sattumalta löydettyyn piilokirjastoon olisi ollut aikaa tutustua ylenpalttiset kymmenen minuuttia, mutta sormia naputteleva kirjastosetä varhensi mentaalista sulkeutumisaikaa lähes viidellä minuutilla. Vierailuhetkellä museon vaihtuvana näyttelynä oli kokoelma eteläamerikkalaista taidetta. Nykytaiteen museo oli perinteisen outo vankinaan tanssiva performansseilija. Maistiainen kineettisestä taiteesta eli moottorin kiemurtelemaan ja värähtelemään saamasta metalliliuskasta pysäytti maailman. Museon alakerrassa oli vierailun liikkeellepanija eli yhteistyössä saksalaispankin kanssa paikalle raahattu näyttely piirroksia, maalauksia ja grafiikkaa. Kaupungin ilmeikkäät patsaat ja lukuisat veistosnäyttelyt ovat herättäneet yleismerkityksellisen kiinnostuksen patsaisiin. Luonnontieteellinen museo oli laaja, sisälsi polskivia kaloja, ilahduttavan kokoelman bivalvioita ja fossiilijäljennöksiä, museon mahtavaoviseen kirjastoon laskettiin sisään vain vihkiytyneet tutkijat. Kissat paistattelivat päivää museon portailla fossiloituneen puunrungon vieressä samaan tapaan kuin hellyydenkipeät katit kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa.

Tecnópolis on valtion vuosittain järjestämä vierailijoille maksuton ulkoilma-Heureka, joka aukeni päivä pari sitten ja jatkaa vuoden loppuun. Paikoin pisteet olivat vielä rakentumassa, mutta jo nyt tarjolla oli motorisoituja dinosauruksia, kiipeilyseinä, skeittipuisto, kestävää kehitystä esitteleviä energiatehokkaita taloja ja energiapisteitä, sosiaaliekonomian vierailevia toimistoja, näytöksiä, kirjatori, kivinäytteitä, maanjäristämö, akvaario, hulppea asumiskelpoinen junavaunu 1910-luvulta kivisine tulisijoineen, lentokone, pienoisrobottien ohjaamista, mutantteja, bioteknologiaa, bakteereja ja maatilaeläimistöä.

No comments:

Post a Comment