Rogberg ei liiemmin käsittele ruokaa. Aikoja maassa
oleilleena hänkin kuitenkin jaksaa mainita lihan keskeisyydestä ruokavaliossa. Koska
on karjaa, on myös lihaa ja maitoa. Leikkeiden, pihvien ja kanan lisäksi grillissä
kypsyvät choripan, suolainen
yrttisekoitteinen makkara ja morcilla,
verestä valmistettu tutunoloinen makkara, jonka makea versio sisältää toisinaan
pähkinöitä tai kookkaita meheviä rusinoita. Suurimman kotimaisen, tosin lihakauppana
aloittaneen ja tuotevalikoimaansa hiljalleen laajentaneen supermarkettiketjun
lihaosasto tarjoaa kattavasti pihvejä ja sisälmyksiä, kalafileet löytyivät
puolenmetrin levyisestä pakasteallaslohkosta. Tarinan mukaan lehmiä ei leudon
talven vuoksi suljeta lainkaan navettaan. Kaupassa ei ole valmiita lihapullia,
ne valmistetaan kotona käsityönä.
Täytetyt voitaikinataskut, empanadas, ovat karjalanpiirakan kokoisia ja sisältävät jauhelihaa, vihanneksia tai mitä vain. Täyttövalmiita tuoreita taikinalevyjä
on ostettavissa. Olemassaon myös makea versio täytteenään joko keltaista bataatista
tai punaista kvittenistä valmistettua, kiinteää marmeladia. Toisinaan makea kuori on valmistettu lehtitaikinasta, jolloin se muistuttaa veistoksellista ruusun kukintoa. Marmeladeja lohkotaan myös paksuiksi siivuiksi syötäväksi jälkiruokana erilaisten juustojen
kanssa. ”…ett överflöd av marmelader, dulces,
som smakar härligt till ost.”
Valikoiman makeita leivonnaisia, facturas, voi hakea lukuisista pienistä leipomoista. Niiden
joukossa on usein churritoja, eli uppopaistettuja dulce de leche
-täytteisiä, toisinaan paksulti suklaakuorrutettuja ja varmuuden vuoksi sokerisateella viimeisteltyjä kapean pitkittäisuurteisen lieriön
muotoisia leivosmunkkeja. Ainakin kolmekymmentä vuotta toiminut, päivittäin
auki oleva pieni perheyritys on erikoistunut niiden valmistamiseen, ja makean perään olevia jonottaa korttelin kulmaukseen asti erityisesti juhlapäivien aamuna. Hiljaisena päivänä putiikissa käydessa työntekijöitä näkyi kahdessa polvessa, perheen aikuiset pojat
uppopaistelivat seuratessaan samalla jakkaralle asetetusta televisiosta
Brasilia-Chile-ottelua. Sen lisäksi, että dulce
de leche – pohjimmiltaan maidosta ja sokerista kokoonkeitetty vaaleanruskea
makea tahna, jota nykyisin saa kaupoista lisäainein kohennettuna – sopii
kaikkien makeiden leivosten sisään, sitä levitetään keksien ja leivän päälle,
syödään muiden makeiden jälkiruokien (kuten munasta, maidosta ja sokerista uunissa
paistetun flanin) seurassa tai lusikoidaan
suoraan purkista. Jäätelömyymälöissä, jotka eivät talveksi pakene minnekään
vaan toimivat kiinteiden rakennusten liiketiloissa, erilaisille dulce de leche -makutyypeille on toisinaan
varattu oma osastonsa.
Hedelmien ja vihannesten maahantuonti on vähäistä. Omena,
päärynä, viinirypäle, kvitteni ja sitrukset kuten mandariini ja greippi ovat kotimaisia.
Joillain alueilla mandariinit kuulostavat muodostavan samanlaisen ongelman kuin
jokasyksyinen omenasato Suomessa. Pohjoisessa
kasvatetaan banaania ja kiiviä, vaikkakin osan aikaa vuodesta niitä tuodaan
maahan pohjoisempaa. Kesäisin tarjolla on mansikkaa. Vihanneksista ja pavuista valmistuu
muhennoksia, kastikkeita ja täytettyjä munakoisoja. Maniokkia käytetään
esimerkiksi chipan, pienten,
rapeakuoristen ja juustoisten leipäpyöryköiden valmistamiseen. Kasviksia myyvät
monet pienet putiikit.
Nam!
ReplyDelete