Saturday, 5 July 2014

Vastaus on dulce de leche

Rogberg ei liiemmin käsittele ruokaa. Aikoja maassa oleilleena hänkin kuitenkin jaksaa mainita lihan keskeisyydestä ruokavaliossa. Koska on karjaa, on myös lihaa ja maitoa. Leikkeiden, pihvien ja kanan lisäksi grillissä kypsyvät choripan, suolainen yrttisekoitteinen makkara ja morcilla, verestä valmistettu tutunoloinen makkara, jonka makea versio sisältää toisinaan pähkinöitä tai kookkaita meheviä rusinoita.  Suurimman kotimaisen, tosin lihakauppana aloittaneen ja tuotevalikoimaansa hiljalleen laajentaneen supermarkettiketjun lihaosasto tarjoaa kattavasti pihvejä ja sisälmyksiä, kalafileet löytyivät puolenmetrin levyisestä pakasteallaslohkosta. Tarinan mukaan lehmiä ei leudon talven vuoksi suljeta lainkaan navettaan. Kaupassa ei ole valmiita lihapullia, ne valmistetaan kotona käsityönä.

Täytetyt voitaikinataskut, empanadas, ovat karjalanpiirakan kokoisia ja sisältävät jauhelihaa, vihanneksia tai mitä vain. Täyttövalmiita tuoreita taikinalevyjä on ostettavissa. Olemassaon myös makea versio täytteenään joko keltaista bataatista tai punaista kvittenistä valmistettua, kiinteää marmeladia. Toisinaan makea kuori on valmistettu lehtitaikinasta, jolloin se muistuttaa veistoksellista ruusun kukintoa. Marmeladeja lohkotaan myös paksuiksi siivuiksi syötäväksi jälkiruokana erilaisten juustojen kanssa. ”…ett överflöd av marmelader, dulces, som smakar härligt till ost.”

Valikoiman makeita leivonnaisia, facturas, voi hakea lukuisista pienistä leipomoista. Niiden joukossa on usein churritoja, eli uppopaistettuja dulce de leche -täytteisiä, toisinaan paksulti suklaakuorrutettuja ja varmuuden vuoksi sokerisateella viimeisteltyjä kapean pitkittäisuurteisen lieriön muotoisia leivosmunkkeja. Ainakin kolmekymmentä vuotta toiminut, päivittäin auki oleva pieni perheyritys on erikoistunut niiden valmistamiseen, ja makean perään olevia jonottaa korttelin kulmaukseen asti erityisesti juhlapäivien aamuna. Hiljaisena päivänä putiikissa käydessa työntekijöitä näkyi kahdessa polvessa, perheen aikuiset pojat uppopaistelivat seuratessaan samalla jakkaralle asetetusta televisiosta Brasilia-Chile-ottelua. Sen lisäksi, että dulce de leche – pohjimmiltaan maidosta ja sokerista kokoonkeitetty vaaleanruskea makea tahna, jota nykyisin saa kaupoista lisäainein kohennettuna – sopii kaikkien makeiden leivosten sisään, sitä levitetään keksien ja leivän päälle, syödään muiden makeiden jälkiruokien (kuten munasta, maidosta ja sokerista uunissa paistetun flanin) seurassa tai lusikoidaan suoraan purkista. Jäätelömyymälöissä, jotka eivät talveksi pakene minnekään vaan toimivat kiinteiden rakennusten liiketiloissa, erilaisille dulce de leche -makutyypeille on toisinaan varattu oma osastonsa.


Hedelmien ja vihannesten maahantuonti on vähäistä. Omena, päärynä, viinirypäle, kvitteni ja sitrukset kuten mandariini ja greippi ovat kotimaisia. Joillain alueilla mandariinit kuulostavat muodostavan samanlaisen ongelman kuin jokasyksyinen omenasato Suomessa.  Pohjoisessa kasvatetaan banaania ja kiiviä, vaikkakin osan aikaa vuodesta niitä tuodaan maahan pohjoisempaa. Kesäisin tarjolla on mansikkaa. Vihanneksista ja pavuista valmistuu muhennoksia, kastikkeita ja täytettyjä munakoisoja. Maniokkia käytetään esimerkiksi chipan, pienten, rapeakuoristen ja juustoisten leipäpyöryköiden valmistamiseen. Kasviksia myyvät monet pienet putiikit.

1 comment: