Sunday, 8 September 2013

Wikitietoa Jakutiasta ja vaikutelmia Jakutskista

Itä-Siperiassa sijaitseva Jakutian eli Sahan tasavalta on Venäjän ja samalla maailman suurin itsehallintoalue. Laajuutta alueella on reilut kolme miljoonaa neliökilometriä, mikä on hieman alle kolmannes Euroopan pinta-alasta. Jakutia tuottaa runsaasti timantteja, kultaa, öljyä, kaasua, hiiltä ja uraania, ja viennin lisäämiseksi kuljetuskapasiteettia parannetaan kiireesti johtamalla kaasuputkia etelään ja Tyynelle valtamerelle, parantamalla tiestöä ja ulottamalla rautatieverkostoa uusille alueille. Vaikka Jakutian pääkaupunkiin Jakutskiin vievää valtaväylää parannetaan koko ajan, suunnitellaan sinne myös kunnollisen junaradan ulottamista. Toistaiseksi Nerjungrista kohti Jakutskia kulkeva, Tommotiin ulottuva rata on kuulemma huonokuntoinen. Kuljetusväylien parantamisen ohessa kaasu- ja kullankaivuuyhtiöt lisäävät investointejaan alueella. Suurimman yhtiön asema Jakutiassa on kuitenkin yhä timanttiyhtiö ALROSAlla.

Jakutian ilmasto on pääosin kuiva ja mantereinen, minkä vuoksi kesäisin lämpötila saattaa nousta 40 celsiusasteeseen ja talvella puolestaan laskea 60 astetta pakkaselle. Jakutskissakaan lämpötilan laskeminen 50 pakkasasteeseen ei ole epätavallista, vaikka kaupunki sijaitsee lähes samalla leveyspiirillä Helsingin kanssa. Karujen olosuhteiden ja hankalan saavutettavuuden ansiosta laajoja alueita Jakutian luontoa on säilynyt varsin koskemattomana ainakin toistaiseksi. Ikiroudasta huolimatta Jakutian maataloustuotanto on massiivista niin viljelystuotteiden kuin karjanpidon (lehmät, porot, hevoset) saralla.

Jakutskissa asukasluku on 270 000. Lähes kaikki ovat kaksikielisiä puhuen molempia virallisia kieliä, jakuuttia ja venäjää. Jakuuttia vaikutetaan käytettävän enemmän vapaa-ajalla, kun taas venäjä on koulussa ja töissä käytettävä kieli. Käytännössä kielet kuitenkin, erityisesti nuorten keskuudessa, vaihtuvat lennosta keskustelun tiimellyksessä.  Osa nuorista ei jakuuttia osaa johtuen usein äidin tai isän toispaikkakuntalaisuudesta, jolloin jakuuttia ei ole puhuttu perheen kesken.  Jakuuttien ja venäläisten lisäksi kaupungin asukkaisiin lukeutuu kansallisuudeltaan kiinalaisia, korealaisia, ukrainalaisia, ja muutoinkin kaukaiselta taustaltaan eurooppalaisia on jo viikon kuluessa tullut vastaan.

Kauppojen valikoimissa on runsaasti kiinalaisia tuotteita perunoista matkapuhelimiin. Lisäksi kaupungin laidalla on erillinen kiinalaisvalmisteisten tuotteiden vilkas kauppakeskittymä, johon liittyvää vitsailua kuuli tulomatkalla ryhmätaksissa. Kaikki toistaiseksi nähdyt puhelimet ovat olleet kosketusnäytöllisiä, ja seuralaisten keskuudessa kirjoittajan fossiilinen Nokian 3310 tilanteesta riippuen aiheuttaa joko hymyä tai hiljaisuutta.


Kaupunkinäkymää keskustan ulkopuolelta.

Ydinkeskustan rakennuskanta korkeine toimistorakennuksineen ja lasiseinäisine ostoskeskuksineen on tuoretta. Kuvassa keskustan elokuvateattereista hillityin mainostauluineen, sisäpuolelta rakennus on kuin Plevnaan astuisi.
Jo parin kilometrin päässä ydinkeskustasta puisia talonvanhuksia on vielä runsaasti jäljellä ja asuinkäytössä. Taustalla rakenteilla olevat uudet talot valtaavat kuitenkin alaa.
Jakutskin katkuisessa liikenteessä taituroi monennäköistä ja -kuntoista menopeliä valtavista kaupunkimaastureista etupuskurinsa kadottaneisiin rotiskoihin. Osa ajoneuvoista näyttää hyvinkin kotoisilta.


 Muuta erityislaatuisen huomionarvoista:

  • Jo heti saapumisyönä huomio Jakutskissa kiinnittyi sushiravintoloiden runsauteen. Tarjonta yleistyi kuulemma kymmenisen vuotta sitten.
  •  Kaduilla lojuu geneerisen roskan ja pantittomien pullojen sekä tölkkien seassa valtavan rasiallisen verran erilaisia nappeja: isoja, pieniä, ruskeita, läpinäkyviä, turkooseja, metallisia, muovisia.
  • Elokuun lopulla epäviralliseen kansantaksiin noussut parikymppinen tyttö löytyi kuolleena, osataan sitä täälläkin.
  • Eräästä lukuisten lähikauppojen kylmälaareista löytyi Posteljooni Petskin -jäätelöä.




No comments:

Post a Comment