Monday, 16 September 2013

Ruokaostoksilla

Venäjällä, nälkäinen ja selviytymiskurssin opit unohduksissa? Jos päädyt hankkimaan ravintosi vaihdantatalouden keinoin, kannattaa huomioida muutamia seikkoja:

  • Katso, että helposti pilaantuvat elintarvikkeet ovat viileässä. Tuoretuotteiden säilytystilojen asianmukaisuus suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna vaihtelee marketeissa, idyllisissä kivijalkakaupoissa, kauppahalleissa ja kadunvieruskojuissa. Ellei muuta, niin tuntuu mukavalta kun kylmätuotteet ovat ainakin ostohetkellä viileässä.
  • Tarkista tuotteiden päiväykset. Jos kaikki parasta ennen -merkinnät ovat auttamattoman historiallisia, puntaroi tilanteen vakavuutta huomioiden tuotteen ominaisuudet suhteessa päivämäärästä kuluneeseen aikaan (viikkoja vai kuukausia). Ja suomalaisissa liikkeissä kun on toisinaan ongelmana liiallisesta varovaisuudesta ja esteettisyyshakuisuudesta johtuva haaskaus.
  • Osta hedelmät ja vihannekset torilta tai niihin erikoistuneista pikkukioskeista. Marketeissa saattaa tyytyä valitsemaan syötävimmän näköiset, sillä home ja mätä eivät ole tuntemattomia tällä osastolla. Paikoittainen tummuus ei tietenkään haittaa.
  • Hyödynnä pakkauksen mahdollinen läpinäkyvyys tarkistamalla, ettei tuotteessa ole mitään ylimääräistä. (Kuten ampiaista lähikaupan tattaripussissa.)
  • Ole tarkkana ainesosien kanssa. Tiettyjen tuotteiden suhteen kannattaa valpastua, sillä esimerkiksi juoksevana hunajana myytävän purnukan sisältö voi koostua sokerivedestä, siirapista ja säilöntäaineista. Jos kielitaito tai kärsivällisyys selata sanakirjaa eivät riitä tuoteselosteen läpi kahlaamiseksi, voi korvikkeutta tietysti yrittää päätellä hinnan perusteella. Hunajan suhteen tietysti on lupaavaa, jos sisällysluetteloa ei ole tai se koostuu korkeintaan kahdesta sanasta.
  • Unohda täysrukiinen leipä. Hyllyjen hintalappujen perusteella tarjolla voisi olla ainakin ruisjauhosekoitteista vehnäleipää, mutta toistaiseksi hyllyn sisältö on ilmeisesti ollut muuta.
  • Nirsoile säilyketölkkien kanssa. Valitse kolhiintumaton yksilö. Kuitenkin esimerkiksi purkin sisäpuolen ruosteisuutta on vaikea havaita päältäpäin. Tuttujen säilöttyjen hedelmien, maissin ja papujen lisäksi peltipurkkiosastolta löytyy vihannesseoksia, kokonaisia tomaatteja ja merilevää. Myös kalasäilykkeet hämmentävät monipuolisuudellaan: tarjolla on monenmoista Mustanmeren kilohailista Tyyneltä mereltä pyydettyyn silliin, eikä lohta sen paremmin kuin tonnikalakaan ole unohdettu. Kalakantojen kestävyydestä huolehtiminen jää täysin asiasta mahdollisesti kiinnostuneen omaksi huoleksi, mutta joissakin säilykkeissä on sen sijaan ”ei gmo” -merkintä.
  • Ymmärrä maitorasvan ravitsemuksellinen arvo. Vähärasvaisimmat vaihtoehdot vaikuttavat maidossa olevan 1,5 %, ja juustoissa 45 %, vaikkakin toisinaan on tarjolla 17 %:n epämääräistä suomalaista tuontijuustoa.
  • Samoile, harhaile, löydä. Valikoimat ovat monin tavoin suomalaistyyppisiä, mutta sen lisäksi kaupoissa on mm. hyllymetreittäin (ohuisiin muovipusseihin pakattuja) pikkuleipiä ja runsaasti kalaa savustetuista vonkaleista kuivattuihin suolasintteihin. Pikkupurtavien osastolla perustarjontaan kuuluvat paahdetut ja suolatut, kuorimattomat auringonkukan- ja kurpitsansiemenet. Pakastealtaasta löytyy marjojen vierestä pelmenejä ja blinejä. Usein tarjolla on myös metsällinen erilajisia sieniä siististi lasipurkkeihin suljettuna.

Torien tarjonta on laaja ja laadukas. Myyjien kanssa pääsee helposti juttusille.

Markettikin kätkee ruokaa sisäänsä. Kalevan Prisman kokoisia
elintarvikeliikkeitä ei vielä ole löytynyt eikä niistä ole kuultu.

Siisti pikkuputiikki kylmätiskeineen.

Samaisen pikkuputiikin tarjontaa mieltäkiinnittävine kalatuotteineen.

No comments:

Post a Comment